60 Years of Silence.

Hellberg Safety firar 60 år av framsteg när det gäller personligt skydd. Sedan 1962 har vi outtröttligt arbetat för att människor ska kunna arbeta i bullriga eller farliga miljöer utan att behöva oroa sig, skada sig eller drabbas av hörselnedsättning.

image

Hellberg firar 60 år

Sedan 1962 har vi arbetat ihärdigt för att människor ska kunna arbeta i bullriga eller farliga miljöer utan att behöva oroa sig, skada sig eller skadas av hörselnedsättning. Vår historia och engagemang gör att vi vet allt om skydd. Idag är Hellberg Safety ett internationellt företag som erbjuder skyddsutrustning till arbetare över hela världen, men Hellbergs historia började i ett familjegarage i Lerum i Sverige.

Välkommen till vårt digitala museum och ta en titt på hur Hellberg Safetys resa började!

1960-talet

De tidiga Hellberg-produkterna marknadsfördes och såldes under varumärket ”No Noise”. De blev så populära som skyddsutrustning bland arbetare att vi så småningom lade till namnet "Populär" som modellnamn. Både ”No Noise” och ”Popular” levde vidare som produktnamn långt efter 1960-talet.

Hellberg var tidigt representerad över hela Europa och Nordamerika. Ett produktblad från Nederländerna visar fotomodellen den tidsenliga designen.

image
image

De första Hellberg-modellerna ”No-Noise” fanns givetvis även för hjälmmontering. Här marknadsförs den av en av våra första återförsäljare, svenska AB Tegma.

Kungliga Arbetarskyddsstyrelsen (ASS) var en svensk myndighet med ansvar för arbetarskyddsfrågor. ASS bildades 1949 och hade sitt huvudkontor i Solna. ASS ombildades 2001 till Arbetsmiljöverket (AV).

image
image

1970-talet

Hellberg förstod tidigt vikten av att kunna kombinera olika skyddsutrustningsprodukter utan att kompromissa med passform, komfort och trygghet.

Med liknande klimat, miljö och industrier som Sverige blev Kanada tidigt en viktig marknad för Hellberg. I slutet av 70-talet introduceras ansiktsskydd i produktsortimentet och blev en omedelbar succé hos skogsarbetarna på båda sidor om Atlanten.

image
image

Hellberg har genom åren samarbetat med olika hjälmtillverkare för att säkerställa att våra hörselskydd har en perfekt passform till deras skyddshjälmar.

image
image

På 70-talet gjorde många film- och tv-stjärnor mustaschen till en populär trend, även i produktblad för hörselskydd.

image

1980-talet

SJ var tidiga med att använda den nya aktiva lyssningstekniken utvecklad av Hellberg i slutet av 80-talet. Detta gjorde det möjligt för arbetarna att höra varningssignaler och andra viktiga ljud medan de arbetade på spåren, fortfarande skyddade från högt buller.

Det spelar ingen roll hur bra skyddet är om det inte är bekvämt att ha på sig. På 80-talet gjordes flera oberoende undersökningar av hörselskydd och alla rankade Hellberg nr. 1 i komfort, inklusive en från av Försvarsmakten. För oss är användarkomforten fortfarande högst upp på listan när vi utvecklar nya produkter.

image
image

1985 infördes EPOK-systemet. Detta var ett revolutionerande system för att kombinera huvud-, ansikts- och hörselskydd på ett enkelt sätt. Användare kunde snabbt och enkelt byta mellan olika ansiktsskydd och hörselkåpor, utan att behöva flera hjälmar beroende på arbetsuppgift.

De första passiva hörselskydden i Mark-serien lanserades tillsammans med EPOK-kombinationssystemet. Den innehöll ett nytt anslutningssystem för hjälm och visir.

image
image

Att använda Concorde var väldigt populärt i all slags marknadsföring av i stort sett alla vid den tiden. Även hos oss på Hellberg Safety, här på förpackningen till "Hellberg Mark X Super" hörselkåpa.

image

1990-talet

Local, Regional och Global, var modellnamn på en serie kommunikationsheadset som introducerades i mitten av 90-talet. Headseten gjorde det möjligt för arbetare att kommunicera i bullriga miljöer över korta, medellånga och långa avstånd. I år lanserade vi en ny version av Local-headsetet, kolla in det här

Intego-systemet var ett nytt system som kombinerar ögon-, hörsel- och andningsskydd och lanserades på Birmingham-mässan i Storbritannien.

image
image

Mark 8-10-12 hörselskydd hade en 3dB skyddsnivåskillnad mellan sig, att en fördubbling av ljudtrycket representerar en 3dB ökning. 3dB-stegen används fortfarande i vår nuvarande "Secure"-serie.

I slutet av 80-talet och början av 90-talet introducerade Hellberg en ny teknik i alla våra aktiva hörselskydd, kallad "EPS" (Electronic Protection System). Det begränsade den inbyggda elektroniken till att endast återge ljud till en säker nivå av max. 82dB. Systemet är blixtsnabbt och säkerställer att inget toppljud någonsin når användarens öra genom högtalarna. EPS-systemet är fortfarande integrerat i alla våra elektroniska hörselkåpor. Nu med ny och förbättrad teknik.

image
image

Ett annorlunda sätt att kommunicera vårt budskap, fungerade bra i Italien på den tiden. Glöm inte att det är lika viktigt att skydda sig under arbetet som på fritiden!

image

2000-2010-talet

Under 2000-2010-talet utvecklar och lanserar Hellberg en ny serie passiva hörselskydd, Secure, som snart blev en branschstandard för färgkodning av olika skyddsnivåer för hörselkåpor. I början av 10-talet utvidgas Secure-sortimentet med elektroniska hörselskydd, inklusive FM-radio och aktiv medhörning. 2014 introduceras Hellbergs första Bluetooth-hörselskydd.

image
image

2020-talet

2018 blev Hellberg Safety en del av Hultafors Group AB. Med en stark ägare i ryggen utvecklas vi på flera plan samtidigt som vi fortsätter att leverera en säker arbetsdag för alla. Idag är Hellberg Safety ett internationellt företag som tillhandahåller skyddsutrustning till arbetare över hela världen. Vi utökar och förbättrar ständigt vår produktportfölj för att ge dig arbetsro.

image
image
image

Huvudskydd från Hellberg

Hellberg Safety producerar huvudskydd av hög kvalitet. Bland våra produkter hittar du hörselskydd, skyddsglasögon och ansiktsskydd som visir och visirhållare. Att skapa maximal trygghet för våra kunder är vår främsta ledstjärna. För att tillgodose olika skyddsbehov tillverkar vi både passiva och aktiva hörselskydd, samt en rad tillbehör för hörselskydd. Funktioner som Bluetooth, AM/FM radio, bommikrofon, aktiv medhörning och tvåvägskommunikation bidrar till en bättre arbetsmiljö.